Start » Aktualności

II Konferencja różana

16 grudnia 2012

Wg. zaakceptowanych przez EFSA oświadczeń zdrowotnych dla witaminy C przyczynia się ona do utrzymania normalnej funkcji układu odporności, do tworzenia kolagenu, wpływa na procesy powstawania energii, na funkcjonowanie układu nerwowego oraz na ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest więc oczywiste, że konsumpcja przetworów z owoców róży, które są szczególnie bogate w witaminę C, jest korzystna dla zdrowia ludzi. Na naszym rynku mogłyby dominować różane przetwory konkurując z tymi z owoców egzotycznych. Bardzo interesujące są opracowania produktów mieszanych, zwłaszcza soków łączących właściwości bioaktywnych owoców dostępnych w naszym regionie (np. aronia, truskawki, borówka) z zaletami soku z róży dostarczającym naturalnej witaminy C.

Oprócz owoców róży bardzo cennym surowcem są pachnące kwiaty. Olejek różany jest od dawna używany w kosmetyce. Uczestnicy konferencji mogli obejrzeć zdjęcia powierzchni płatów róż przy użyciu skaningowego mikroskopu elektronowego pokazujące komórki z substancjami zapachowymi. Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale dostarczają też związków polifenolowych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Związki te korzystnie wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych skóry. Ekstrakt z płatków jest więc cennym bioaktywnym dodatkiem do kosmetyków. Oprócz znanej róży pomarszczonej (Rosa rugosa) i róży dzikiej (Rosa canina) zainteresowanie wzbudziły też owoce czarnej róży gęstokolczastej (Rosa spinosissima), bogate w antocyjany.

Podczas Konferencji wręczone zostały Nagrody Instytutu Polska Róża na najlepsze prace naukowe na temat róż owocowych za rok 2011. I Nagrodę otrzymała dr Marta Olech z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, II Nagrodę dr Jarosława Rutkowska z SGGW w Warszawie.

Poleć w swojej społeczności!