Start » Aktualności

II Konferencja Zielarska Kobiet, Koryciny 2013

5 sierpnia 2013

Uczestniczki konferencjiZielarki w USA. Inicjatorka konferencji, prof. Iwona Wawer mówiła o idei realizowanej przez koleżanki z USA, gdzie kobiece spotkania (Black Mountain, North Carolina) organizowane są od 2005 roku. Ich celem jest pokazanie jak wykorzystać lokalne rośliny w utrzymaniu rodziny w zdrowiu. Corinna Wood, liderka portalu “Wise Woman Way” (www.sewisewomen.com) pisze, że kiedy była nastolatką ulegała oczekiwaniom otoczenia i intensywnie się odchudzała. Jej ciało było smukle i wiotkie, ale nie miała sił do życia i pogorszył się jej stan zdrowia, zanikała menstruacja. Zaniepokojona tym Corinna zaczęła się interesować prawidłowym odżywianiem. Obecnie uczy kobiety, że tylko dobrze odżywiona kobieta jest płodna, pełna sił i radości życia. Trzeba zmienić obraz piękna narzucany nam przez media, nie możemy być chude i słabe, musimy być silne, pełne energii, kreatywne. Musimy zadbać o siebie oraz o całą planetę Ziemię. Inna autorka portalu, Susun S. Weed pisze o sposobie odżywiania polecanym przez mądre kobiety. Aktualnym problemem jest korzystanie z żywności wysoko przetworzonej, która ma nadmiar soli i cukru, a za mało ważnych mikroskładników odżywczych (np. niektórych witamin). Wiele Amerykanek ma niedobór witaminy E ponieważ stosują dietę ubogą w tłuszcze. Tymczasem kwasy tłuszczowe, w tym cholesterol, są niezbędne do syntezy hormonów płciowych, witaminy D i żółci. Niskotłuszczowa dieta jest niekorzystna dla urody i życia seksualnego (powoduje suchość skóry i pochwy) oraz upośledza funkcjonowanie mózgu.

Wykład dr LewittZioła wspomagające odchudzanie. Zachowanie odpowiedniej masy ciała zapewnia nie tylko  ładny wygląd, ale też optymalny stan zdrowia. Tymczasem nadmierne i szybkie odchudzanie może powodować choroby, takie jak anoreksja czy bulimia. Ważną rolę w zachowaniu odpowiedniej masy ciała odgrywają rośliny. Na szczególne wyróżnienie zasługują rośliny o dużej zawartości błonnika pokarmowego (babka płesznik, owies) bowiem mamy go za mało w typowej diecie. Odchudzaniu sprzyjają rośliny zawierające efedrynę czy kofeinę (guarana). O takich roślinach podczas swojego wykładu mówiła dr n. med. Anna Lewitt, która pomaga ludziom z nadwagą prowadząc Centrum Medyczne Treningu Osobistego i Dietetyki – EGO w Warszawie.

Wykład dr BetlejZioła w profilaktyce chorób ginekologicznych. Ziołolecznictwo w ginekologii i położnictwie ma długą tradycję i do dnia dzisiejszego istnieje wiele wskazań do stosowania preparatów zawierających wyciągi roślinne. Zastosowanie ziół w profilaktyce chorób ginekologicznych omówiła dr Izabela Betlej z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie. Napary z rumianku, szałwii, kory dębowej służą do obmywania i kąpieli, są polecane w okresie okołoporodowym. Kobietom w okresie menopauzy przydają się rosliny bogate w fitoestrogeny.

Zioła dla zdrowia i urody. Surowce roślinne są dość powszechnie wykorzystywane w kosmetykach, mówiła o nich podczas wykładu dr n. farm. Katarzyna Paradowska Produkcję pierwszych kosmetyków podjęto 4000 lat temu, świadczą o tym receptury z czasów państwa Sumerów. Aż po wiek XIX, receptury oparte były głównie na surowcach roślinnych, przy niewielkim udziale zwierzęcych i mineralnych. W XX wieku wkroczyły syntetyczne związki, z których powszechnego użycia jednak się wycofujemy. W XXI wieku kosmetologia wraca do surowców naturalnych, do ekstraktów ziołowych. Szczególną uwagę poświęca pielęgnacji skóry, ale też włosów i paznokci.

Wykład dr RóżańskiegoZioła poprawiające pamięć. Dr n. biol. Henryk Różański z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie mówił o roślinach działających uspokajająco, przeciwdepresyjnie, adaptogennie, nootropowo i neuroleptycznie. Przypomniał działanie m.in. Herba Ephedrae – ziela przęśli, Semen Strychni – nasienia kulczyby wronie oko czy cytryńca chińskiego (Schizandra chinensis).

 

Ziołolecznictwo klasztorne. O. dr Marcelin Pietryja OFM, dyrektor Herbarium Klasztoru Braci Mniejszych Franciszkanów w Katowicach-Panewnikach, mówił o wpływie ziołolecznictwa klasztornego na rozwój medycyny. Duże tradycje leczenia ziołami miały m.in. zakony benedyktynów i franciszkanów. W zakonie benedyktyńskim opieka nad chorymi jest obowiązkiem klasztoru, nakazał to założyciel zakonu – św. Benedykt. Znane są postacie osób praktykujących sztukę leczenia w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, np. bliźniaków Kosmy i Damiana – patronów farmaceutów i lekarzy, czy św. Rocha z Montpellier.

Leki roślinne jako leki wielocelowe. O złożonych mechanizmach działania leków roślinnych mówiła prof. Iwona Wawer z WUM. Rozwój biologii systemów i badanie złożonych interakcji w układach biologicznych prowadzą do wniosku, że zasada „jedna choroba, jeden cel molekularny, jeden lek” przestaje być aktualna. W procesie leczenia powinno się wykorzystywać leki oddziałujące na wiele celów molekularnych. Leki roślinne, które zawierają złożoną mieszaninę związków chemicznych, można potraktować jako leki wielocelowe.

Bioaktywne składniki liści. Liście różnych roślin, podobnie jak owoce, stanowią źródło wielu cennych składników o bpotencjalnych medycznych zastosowaniach – mówiła w swoim wykładzie  dr n. farm. Agnieszka Zielińska. Liście zawierają grupy związków, takich jak: polifenole, karotenoidy, alkaloidy, aminokwasy i białka, cukry i chlorofil. Profil tych związków jest zróżnicowany w zależności od gatunku rośliny, ale także od miejsca pozyskania czy czasu zbioru. Bioaktywne składniki występujące w liściach (np. malin, porzeczek, wiśni), do tej pory były rzadko stosowane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Warunkiem zastosowania jest dobre poznanie składu chemicznego, co umożliwiają nowoczesne metody ekstrakcji oraz analizy (HPLC, HPLC/MS, NMR).

 

Wykład mgr Grech-Baran

Rhodiola spp – właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie. O badaniach tej cennej rośliny mówiła mgr. Marta Grech-Baran z WUM. Rhodiola (Różeniec) to roślina występująca w Europie, Azji i Ameryce Pólnocnej, do dziś zidentyfikowano ponad 200 jej gatunków. Surowiec farmaceutyczny, głównie Rhodiola rosea, pochodzi z upraw. Jej związki czynne (flawonoidy, glikozydy, fenolokwasy i inne) działają adaptogennie, czyli zwiększają odporność na stres.

Aronia w cukrzycy. Aronia i jej przetwory są cennym uzupełnieniem diety diabetyków, o czym przekonywała w swoim wykładzie mgr farm. Małgorzata Gawryś z WUM. Unikalność składu chemicznego owoców aronii polega na jednoczesnym występowaniu antocyjanin, tanin oraz kwasu chlorogenowego. Te bioaktywne związki mają różny mechanizm działania biologicznego. Antocyjaniny stymulują wydzielanie insuliny, kwas chlorogenowy i taniny zmniejszają wchłanianie glukozy. Zaletą owoców aronii jako składnika żywności jest niski indeks glikemiczny.

GE DIGITAL CAMERARośliny pachnące cytryną.  Przedstawiła je pani Dominika Pietrzyk, stud. IV roku Wydziału Farmaceutycznego WUM, to: trawa cytrynowa, melisa i werbena. Są lubiane i powszechnie używane do aromatyzowania potraw, są dodatkiem do zup czy deserów. W Polsce można kupić herbatki ziołowe o cytrynowym zapachu. Trawę cytrynową, werbenę i melisę łączy nie tylko cytrynowy aromat, ale też podobne działanie na organizm. Podawane w postaci naparów czy herbatek zwiększają wydzielanie soków żołądkowych oraz działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

 

Wiedźmy i farmaceutki. Wiedzę o ziołach od dawna miały kobiety, kiedyś nazywane zielarkami bądź wiedźmami. Ich wiedza o ziołach była przekazywana z pokolenia na pokolenie, a umiejętności często budziły podziw. Obecnie taką wiedzą dysponują farmaceutki, które mogą doradzić w aptece wybór odpowiedniego preparatu roślinnego. Istnieje duże zainteresowanie rolą ziół w diecie i profilaktyce, a także potrzeba propagowania wiedzy o nowoczesnej fitoterapii. Zainteresowanie ziołami wpisuje się w tendencję powrotu do natury, zainteresowania ekologią, szczególnie u ludzi młodych. Dlatego zorganizujemy III Zielarską Konferencję Kobiet. Zapraszamy do współpracy!GE DIGITAL CAMERA

 

Poleć w swojej społeczności!