Start » Artykuły naukowe, Owocowe skarby, Witaminy i minerały

Owoce róż i ich właściwości

20 stycznia 2010

Dzika różaW Polsce w stanie dzikim występuje około 25 gatunków róż. Od wieków cieszą się one ogromnym powodzeniem. Ich płatki wykorzystywano do przyrządzania aromatycznych konfitur, a z ich owoców przyrządzano wina, likiery oraz soki. Owoce stosowano w leczeniu m.in. przeziębienia, szkorbutu, stanów ogólnego osłabienia. Wierzono, że owoce róż mają działanie wzmacniające odporność organizmu. Obecnie jest to już nie tyle kwestia wiary, co naukowo potwierdzona pewność. Naukowcy odkryli, że w różach owocowych obecnych jest około 130 związków, które mają dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Przede wszystkim, ustalono, że owoce róż są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. W ich owocach jest jej 30-40 razy więcej niż w owocach cytrusowych. W połączeniu z bioflawonoidami ma ona znacznie wyższą skuteczność terapeutyczną niż syntetyczny kwas askorbinowy. Witamina C zawarta w owocach róży jest bardziej trwała i charakteryzuje się lepszą biodostępnością.

Oprócz witaminy C w owocach róż występują również inne cenne dla zdrowia związki. Są to m.in. witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas galusowy, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, cukry i pektyny. W badaniach potwierdzono, że zawarte w różach owocowych składniki mają właściwości przeciwwirusowe (związki polifenolowe z wyizolowanych z płatków Rosa damasena wykazywały aktywność przeciwko wirusowi HIV), przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze  (m.in. przeciwko E. coli czy Candida albicans). Niektóre odmiany wykazywały właściwości przeciwnowotworowe, cytotoksyczne, przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne.

Prawdziwą rewolucję w podejściu do róż owocowych może wywołać odkrycie duńskich uczonych, którzy wykazali przeciwzapalne działanie zawartego w owocach dzikiej róży (Rosa canina) galaktolipidu i udowodnili jego skuteczność w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.

Na szczególną uwagę zasługują również właściwości antyoksydacyjne ekstraktów z róż. W badaniu ekstraktu wodnego z kwiatów Rosa rugosa stwierdzono jego wysoką aktywność przeciwutleniającą, wskazując jednocześnie, że za to działanie odpowiadają zawarte w ekstrakcie pochodne kwasu galusowego.

Analizy składu chemicznego owoców róż potwierdzają ich wyjątkową wartość dietetyczną i chemoprewencyjną, co w dobie poszukiwania zdrowej żywności powinno zainteresować przedstawicieli branży spożywczej. Ze względu na działanie antyoksydacyjne owoce róż mogą się stać cennym składnikiem dla branży farmaceutycznej czy kosmetycznej. Interesujące, że zasobne w polifenole są nie tylko owoce róż, ale także ich liście.

Autor: Monika Karbarczyk

BIBLIOGRAFIA

R. Nowak: Badania fitochemiczne wybranych gatunków z rodzaju Rosa L. Analiza biologicznie aktywnych składników. Akademia Medyczna w Lublinie, Lublin, 2006

Poleć w swojej społeczności!