Start » Aktualności, Artykuł tygodnia

Świat suplementuje dietę – Vitafoods 2016

20 maja 2016

20160510_163314Targi Vitafoods (10-12 maja 2016, Genewa) obchodziły w tym roku jubileusz 20-lecia, uczestniczyła w nich rekordowo duża liczba wystawców (900 stoisk), osób odwiedzających było ponad 16 500. Amerykanie, Francuzi, Koreańczycy, Hindusi, a również Polacy mieli narodowe pawilony, co ułatwia znalezienie firmy na terenie PALEXPO. Z Polski przyjechało 20 firm, mniejszych (GreenVit, ICHEM, Ewa Krotoszyn) i dużych (Olimp Laboratories, PPF Hasco-Lek, Polski Lek, Curtis Health). Polskie firmy mają nowoczesny park maszynowy, nowe technologie, wysoką jakość produkcji (GMP), wykwalifikowaną kadra, ale przede wszystkim zaplecze surowcowe (plantacje ziół, owoców). Na targach pokazano różne składniki do produkcji suplementów diety: syntetyczne i naturalne, ekstrakty roślinne, składniki mineralne (magnez, wapń i mikropierwiastki), witaminy (np. MK-7), cały pawilon produktów z kwasami omega-3. Cel ich stosowania: mają korzystnie wpływać na system trawienny (probiotyki, błonniki), odporność organizmu, na funkcjonowanie stawów i zdrowe kości, zdolności umysłowe, zdrowe oczy w epoce komputerów, na urodę (skórę, włosy, paznokcie), przyczyniać się do obniżenia kaloryczności diety. Specjalny duży sektor targów to produkty dedykowane sportowcom.

Interesujące były produkty „wolne od” lub przynajmniej „zawierające mniej”, tj. mniej cukru, soli, tłuszczu, glutenu, laktozy, soi i roślin GMO. Przemysł produkujący suplementy diety, odżywki i żywność funkcjonalną szybko się rozwija na całym świecie, a doskonale to widać właśnie na ekspozycji w Genewie.

Poleć w swojej społeczności!